Bhagwan Shree Rajneesh, hoe het was

Bhagwan Sri Rajneesh / Osho

Rajneesh Chandra Mohan (Kuchwara, 11 december 1931 – Poona, 19 januari 1990), gedurende de jaren ‘70 van de twintigste eeuw beter bekend als Bhagwan Shree Rajneesh en later als Osho, werd op jonge leeftijd professor in de filosofie o.a. in Jabalpur. Hij heeft wereldwijde bekendheid gekregen als goeroe (spirituele vader/wegwijzer) en is de stichter en inspirator van een grote wereld vernieuwende spirituele beweging (de Bhagwanbeweging) in India, de VS en Europa.

Het woord “Bhagwan” betekent in het Sanskriet “gezegende“. Historisch gezien kan het naar iedere godheid verwijzen, zoals Bhagwan Ramakrishna. Het is een aanroep door hen die de zuiverheid van de aangesproken persoon kunnen voelen. Iets dat in het westen onbekend is. Het onbegrip en de angst politieke en kerkelijke invloed op de mensheid kwijt te raken maakt dat deze mensen vervolgd kunnen worden zodra politieke en kerkelijke ‘leiders’ zich bedreigd voelen door de innerlijke kracht van deze mens(en). Sri betekent in het Sanskriet “spirituele rijkdom” en komt ruwweg overeen met het Nederlandse Eerwaarde.

AmbuSannyas 300x213 Bhagwan Shree Rajneesh, hoe het was osho4211 300x249 Bhagwan Shree Rajneesh, hoe het was

osho spk Bhagwan Shree Rajneesh, hoe het was 180px Osho Bhagwan Shree Rajneesh, hoe het was

Jeugd

Rajneesh Chandra Mohan werd geboren in Kuchwara, een klein dorp in de staat Madhya Pradesh in India. Zijn ouders waren aanhangers van het Jainisme. Bij zijn geboorte voorspelde een astroloog dat hij volgens zijn horoscoop rond zijn 7e, 14e en 21e levensjaar zou kunnen sterven. Tot zijn zevende jaar leefde hij bij zijn grootouders van moeders kant. Na de dood van zijn grootvader op zijn zevende jaar ging hij samen met zijn grootmoeder terug naar zijn ouders in Gadarwara. Zijn oma gaf hem steeds alle ruimte en respect, en verwachtte van andere mensen dezelfde opstelling. Zo groeide Rajneesh op, ongetemd en zorgeloos, pas na zijn zevende ging hij naar school. Dit laatste was mede bepalend voor zijn opvattingen over het opvoeden van kinderen.
Zowel rond zijn zevende (de dood van zijn grootvader van moeders kant) als rond zijn veertiende (hij informeerde toen de leraar dat hij een week weg zou blijven van school om in een tempel te mediteren en zo ‘de dood uit te nodigen’) had hij, volgens eigen zeggen, bijzondere ervaringen. Zo zou in de tempel een slang over hem heengekropen zijn zonder dat die hem iets deed, hetgeen overigens volkomen in overeensteming is met het natuurlijk gedrag van de meeste slangen, zolang je maar niet in paniek raakt.

Rajneesh beweerde dat hij op 21 maart 1953, op 21-jarige leeftijd, spiritueel verlicht werd, al mediterend onder een maulshree-boom in een park in Jabalpur, waar hij in die tijd filosofie studeerde.

Poona 1 periode

{  artikel komt nog}

Rajneeshpuram, Poona, India  -  de vroegere dagen

Periode in de Verenigde Staten

In 1981 ging Rajneesh naar de Verenigde Staten om betere medische lichamelijke verzorging te krijgen. Rajneesh leed aan diabetes.

Er werd een ranch in Wasco County (Oregon) aangekocht voor 6 miljoen USD. Deze droeg voordien de naam “The Big Muddy”, maar werd later omgedoopt tot Rajneeshpuram. Hier verbleven zij een aantal jaren. Net als in Poona gaf Bhagwan ook hier namen aan verschillende delen van de stad (toen aan de huizen in ashram, bijv. Jesushuis en Krishnahuis). Zo werd het door de volgelingen zelf gecreëerde meer genoemd naar de 20e eeuwse spirituele leraar en Bhagwans landgenoot Jiddu Krishnamurti, het ‘Krishnamurti-lake’. Krishnamurti zou ooit in een vraaggesprek met de Nederlandse psychiater Jan Foudraine, in die tijd een leerling van Rajneesh, gezegd hebben dat ‘The gentleman in Poona’ slechts een ladder was (voor zijn volgelingen). Hijzelf zou een lift zijn geweest. Later reageerde Rajneesh hier weer op in een lezing door te melden dat (het zijn van) een ladder veel praktischer is, omdat die overal mee naar toe kan worden genomen, terwijl een lift vast zit in een gebouw. In feite hielden beide personen van elkaar en van elkaars bijdragen om mensen tot meer mens te laten uitgroeien. Ieder op eigen wijze.

Als gevolg van het bestemmingsplan ontstonden er moeilijkheden met de inwoners van Wasco County. Deze escaleerden zover, dat de aanhangers van Rajneesh (ook wel Rajneeshis genoemd) met zowat de hele staat overhoop lagen. De flamboyante stijl van leidinggeven door Ma Anand Sheela zou daar ook aan hebben bijgedragen. Uitlatingen van deze woordvoerster voerden de spanning alleen maar verder op.

In 1985 werd Rajneesh in North Carolina gearresteerd op beschuldiging de Verenigde Staten te willen ontvluchten nadat een federale jury in Portland (Oregon) op 23 oktober 1985 Rajneesh, Sheela, en zes andere volgelingen in staat van beschuldiging had gesteld ter zake van overtreding van de immigratiewet. Twee dagen later kwam een grand jury in Wasco County bovendien met aanklachten tegen Sheela en twee anderen wegens poging tot moord op Swami Devaraj, Bhagwans lijfarts.

Op advies van zijn advocaten verzette Rajneesh zich niet tegen de aanklacht (de zogenaamde ‘Alford plea’) en hij kreeg een voorwaardelijke straf op voorwaarde dat de VS zou verlaten. Later beweerde Rajneesh nog dat hij in de gevangenis zou zijn vergiftigd.

Weer terug in India

{ dit artikel komt nog}

Osho zelf zette uiteen dat deze naam is afgeleid van het door William James bedachte woord ”Oceanic”. In de Zen-traditie is “Osho” een benaming voor een spirituele meester, zoals in “Osho Bodhidharma”. De beheerders van Osho’s erfenis hebben geprobeerd “Osho” als handelsmerk te deponeren. Het is onwaarschijnlijk dat zij daarin zijn geslaagd nu een dergelijk depot in strijd  is met het Merkenrecht.

Hij overleed op 19 januari 1990, ruim vier jaar na zijn arrestatie. Hij werd 59 jaar oud. Zijn as werd bewaard in een meditatiehal in zijn Ashram in Poona, India. Inmiddels is ook dát verdwenen uit Poona, gezien de verkeerde wind die daar de laatste jaren waait.


Rajneesh Puram – Oregon, V.S. / Osho Commune V.S.


Death celebration from Osho 19 january 1990


TV -Verslag van Tros Aktua.Marcel Bruijns in de VS- Rajneesh Puram-Commune in Oregon


Sw Arun Talks about his first meeting with Osho (Part 1+2)


Sw Arun Talks about his first meeting with Osho (Part 3+4)


Sw Arun Talks about his first meeting with Osho

One Response to “Bhagwan Shree Rajneesh, hoe het was”

  • Swami Nirmal:

    I have been in Poone in 1988, this meeting with bhagwan still lingers on in my life. It still carries me, helps me, loves me… cant explain it just is. This man was very special, meeting him even moor…. one of a kind, still miss him being here….

Leave a Reply